Kāpēc no rīta nekad nevajag saklāt gultu? Atbilde, visticamāk, tevi pārsteigs!

Ko par cilvēku liecina tas, ka viņš nesaklāj gultu no rīta? Ir divas pareizās atbildes: viņš ir nekārtīgs vai gudrs.

Pirmais vienkārši ir par slinku, lai no rīta saklātu guļvietu, jo steidzas savās gaitās, bet atgriežas tikai vakarā, un kad nolemj iet pie miera, gulta jāuzklāj no jauna.

“Bet tas taču ir gudri!”- tu teiksi. Un mēs piekritīsim, bet ir vēl viena tipa cilvēki, kas no rītiem nesaklāj gultu nevis laiskuma dēļ, bet apzināti, jo viņi zina par putekļu ērcītēm, kas dzīvo mūsu gultās un barojas no mikroskopiskiem mūsu ādas fragmentiem.

Ņem vērā: ja no rīta pamostoties tev sāp galva, asaro acis, klāt šķaudīšana un iesnas, bet izejot laukā, šie simptomi izzūd, pastāv liela iespēja, ka pie vainas ir tieši putekļu ērcītes.

Šī nejaukā radība tagad skatās uz tevi šajā fotoattēlā:

Putekļu ērcītes mēs nespējam saskatīt ar neapbruņotu aci to mikroskopiskā izmēra dēļ. Bet tam arī nav nozīmes, jo, neraugoties uz mazo izmēru – aptuveni 0,2 milimetri -, šīs radības lieliski veic “savu darbu”: barojas, vairojas un izvada fekālijas.

Un jo vairāk šie insekti vairojas, jo vairāk kaku nonāk mūsu gultā. Un jo vairāk mikroskopisko fekāliju mūsu gultā, jo vairāk mēs tās ieelpojam, jo tās ir tik vieglas, ka pat drusku pakratot segu, tās paceļas, karājas gaisā un var nonākt mūsu elpceļos.

Rezultātā vairojas risks saslimt ar alerģiju vai citām nepatīkamām kaitēm.

Zinātnieki apgalvo, ka parasta cilvēka gultā dzīvo 1,5 miljonu izsalkušu putekļu ērcīšu armija. 1,5 miljoni, draugi!

Un viss šis “ganāmpulks” to tikai gaida, lai mēs radītu tam labvēlīgus vairošanās apstākļus: saklājam gultu, neļaujot iztvaikot tajā nonākušajam mitrumam un sviedriem uz segas, tādējādi radot īstu “siltumnīcu”.

Tāpēc gultas neklāšana no rīta ir apzināts risinājums, ko gudri cilvēki izvēlas, lai uzturētu pienācīgu higiēnu savā guļamvietā.

Vasarā nesaklāta un labi izžuvusi gulta vai ziemā ar aukstu gaisu atdzesēta gulta ir veselības garants: lai arī putekļu ērcītes ātri savairojas, tās arī ātri iet bojā nelabvēlīgos apstākļos – kad ir pārāk silts vai pārāk auksts.

Starp citu, nav nepieciešams visu dienu atstāt gultu nesaklātu. No rīta pēc pamošanās nobīdi segu no matrača un atver logu līdz galam, dari to pat ziemā. Kamēr nomazgāsies, pabrokastosi un saģērbsies, lai ietu uz darbu, gulta “sakārtosies” un to varēsi saklāt tieši pirms došanās ārā. Jā, un neaizmirsti aizvērt logu!

Vai tev ir izdevies saskarties ar putekļu ērcīšu negatīvo ietekmi uz tavu vai mājinieku veselību? Laipni lūgts rakstīt komentāros, kā tu cīnies ar šiem negantajiem radījumiem!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment